Затревяване

Before image alt After image alt
Затревяване

Затревяването е последния етап, но и един от основните при изграждането на зелените площи. То бива два вида – затревяване с тревни смески и затревяване с тревен чим. И при двата начина е нужна обработка на почвата преди да се пристъпи към самото затревяване. Обработката на почвата включва пръскане с тотален хербицид при нужда и изнасянето след това на изсъхналите плевелни видове. След това се проверява типа и структурата на почвата. Важно е тя да е плодородна и с по-лека структура за да се осигури добър въздушен режим и бързо отвеждане на излишната влага. При нужда внасяме подходяща почва като 10-15 сантиметров слой е напълно достатъчен за доброто развитие на тревата. Непосредствено преди затревяването се прави и фино подравняне след което може да изберете и желания от вас начин за затревяване. Ако изберете затревяване с тревни смески то може да бъде извършено машинно или ръчно.

След разпределянето на семето по терена следва зариването на семената, което се извършва с гребло и после се валира цялата площ. Накрая се полива обилно. Наличието на поливна система е препоръчително за да може поливането да се случва равномерно и регулярно за по-доброто и бързо развитие на тревата. При затревяването с тревен чим след предварителното изравняване на терена започва полагането на чима. При полагането чимовете трябва да бъдат добре прилепени един към друг без да се получават фуги. След полагането тревния чим се полива и валира, за да може за да се уплътни добре. И двата начина имат своите предимства и недостатъци. При тревните смески основното предимство е, че по-добре се усвояват хранителните вещества от почвата, а голям недостатък е по-бавното образуване на гъст и зелен килим. При затревяването с тревен чим голямо предимство е моменталния ефект, който идва след полагането му, но недостатък е по-високата му цена.
Галерия